Jul 7, 2010

TACTICS: Breathing The Landscape


Σχήμα εξαρχής προσανατολισμένο στην ελεγχόμενα αντισυμβατική καλλιτεχνία, οι Tactics, αναδεικνύονται μέσα από την γεμάτη ενέργεια μετα-πανκ σκηνή του Sydney, κερδίζοντας τη φήμη που έκτοτε τους συνοδεύει χάρη στα άλμπουμς εκείνης της εποχής, "My Houdini" (1980) και "Glebe" (1981).
Η συνέχεια είναι συναρπαστική, λίγοι όμως την παρακολουθούν. Με δεδομένες αποστάσεις από την καθιερωμένη ηλεκτρική νεύρωση, ο συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας Dave Studdert και η - διαρκώς μεταβαλλόμενη - παρέα του διευρύνουν τον ορίζοντα των αναφορών τους. Τα ονειροϊσκιωτα βασίλεια της ποπ και φολκ ψυχεδέλειας που επισκέπτονται, για να συναναστραφούν παλιά πνεύματα, τους ωθούν σε ζυμώσεις ήχων ασυνήθιστες, απόλυτα όμως μεθυστικές. Πρωτόγνωρα ρίγη μελωδικής ευφορίας διαπερνούν τις συνθέσεις, πλοκές απρόβλεπτες εξυφαίνονται γύρω απ΄τους παράξενους ρυθμούς. Οι ερμηνείες αξιοποιούν πλήρως την ιδιότυπη φωνή του Dave Studdert, οι νεωτερισμοί δε θολώνουν διόλου την ενυπάρχουσα στον πυρήνα κάθε σύνθεσης αισθηματική αγνότητα των Tactics - αυτήν στην οποία επιθυμούν διακαώς να χρίσουν και μας συνεργούς.
Προσφέρουν λοιπόν επι τούτου την πιο διαχρονικά φωτεινή πανδαισία τους: το άλμπουμ "Blue & White Future Whale'' (Folding Chair, 1986). Ένα ασύγκριτο καλειδοσκόπιο βιωμάτων, ανησυχαστικών διαισθήσεων και οραμάτων ταύτισης, μια συνταρακτική αποτύπωση των μυριάδων δονήσεων του ατέλειωτου, φυσικού και μη, αυστραλιανού τοπίου.
Σε μια προσπάθεια γνωριμίας μ' ένα ευρύτερο κοινό, κυκλοφορεί στην Ευρώπη από τη βρετανική Red Flame, που έχει ανατυπώσει το κλασικό ντεμπούτο "My Houdini" καθώς και το θαυμάσιο ΕΡ "Holden Interview", αποτελούμενο κυρίως από σινγκλς.
Η ανταπόκριση παρόλα αυτά παραμένει ελάχιστη και η εκπνοή της μεγάλης δεκαετίας βρίσκει τους Tactics να δοκιμάζουν με ένα ακόμα LP.
Σε σχέση με τις δυνατότητες τους, αλλά και τις προσδοκίες μετά από ένα "Blue & White...", το "The Great Gusto" (Regular, 1989) ηχεί πιο προσγειωμένο, είναι όμως το ύστατο έργο τους και κάθε μικρή ή μεγάλη του στιγμή μας κληροδοτεί την μελαγχολική γνώση πως δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν πουθενά άλλοι όπως αυτοί.
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του "The Great Gusto" o Dave Studdert διαλύει οριστικά το γκρουπ και φεύγει στη Μεγάλη Βρετανία. Στα χρόνια που ακολουθούν, η λήθη ευτυχώς δεν είναι ολοκληρωτική. Συλλογές, ανθολογίες, συγκεντρωτικές εκδόσεις, μοιάζουν να κρατούν κατά κάποιο τρόπο το δίαυλο ανοιχτό...
Και είναι πράγματι υπόθεση ανοικτή όσο λίγες, η μουσική των Tactics. Η απαραβίαστη της μοναδικότητα, η βαθιά της μέριμνα, το ίδιο το γενεσιουργό πνεύμα που διαφυλάσεται εντός της μεταλαμπαδεύσιμο, καθιστούν, όσο περνάει ο χρόνος, την επαφή όλο και πιο επι-τακτική.



MOONFROG

Carry the moon across the river
Put it on the other side
Take the light that it gives you
Leave you there so high and dry - and shout!
All your dreams come rushing out and so,
She gives you back just what you know,
And i feel the female side
So long denied.

See the mark outside your window
Left there by the tide of night
And on your arm, below the elbow
Where the skin is soft and white, on your wrist
The moon fades as the darkness dips and leaves
On your skin it's deepest kiss.
And i feel the female side
So long denied.

Last night i saw a bird
The moon was hidden in its beak
By the window i stood and watched;
Finally the moon did speak to me,
Said "These thing i give to you,
Please take them,
All these things you already own".
And i feel the female side
So long denied.



Moonfrog

6 comments:

Sotiris said...

Ευχάριστη έκπληξη (υπενθύμιση) με αυτό το -καποτε πολύ- αγαπημένο γκρουπ..
Οι τότε πολύ αργές συνθηκες διακίνησης βινυλίων έφεραν το My Houdini και το ..Future Whales να μου κάνουν παρέα στα τέλη του 1989.
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο αποχαιρετισμό των '80s και καλωσόρισμα των '90s,μόνο που το συνειδητοποίησα μερικά χρόνια μετά.
Εξαιρετικό σχήμα και αγαπημένο εξώφυλλο "το πιο μικρό βιολί". (Πως το σκαρφίστηκαν αυτό?)
Σπουδαία ανάρτηση!!!

paramo said...

Ναι, εξωφυλλα αμφοτερα εκπληκτικα που οδηγουν στον ακομα πιο απιστευτο κοσμο που βρισκεται πισω τους.

Το γεγονος οτι παρα την κατα καιρους επανεκδοση υλικου των Tactics, ελαχιστοι τελικα εχουν ενδιαφερθει, με υποχρέωσε να κανω αυτη την αναρτηση.

Anonymous said...

Ευχαριστώ κι εύγε! Το συγκεκριμένο LP to ψάχνω χρόνια, αλλά δεν βρίσκεται. Το έχω σε κασέτα... Το "Moonfrog" είναι από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια, ένα καλοκαίρι ολόκληρο πέρασα μαζί του.

Anonymous said...

megalh mpanta pragmatika.. klassiko paradeigma tromerou group pou den egine pote gnosto sth maza.. (p.x Certain General)eutihos vevaia,giati tha to epairnan oi aristeroenallaktikoi kai tha to kseftilizan ki auto.. o,ti kineitai ipogeia,menei ipogeia...

R.I.P Angus Douglas 8/2/10

L.A. (Ugly Universe)

paramo said...

L.A.,
Δεν νομιζω πως η μουσικη των Τactics ειναι ιδιαιτερως υπογεια. Αλλο αν η ελλειψη ενδιαφεροντος την καθιστα αφανη.

Και οι Certain General ειναι, ή μαλλον ηταν, ως το '85-'86 τουλαχιστον, ενα παρα πολυ καλο γκρουπ. Οι μετεπειτα δουλειες τους δεν με συγκινησαν. Δεν γνωριζω τι αποδοχη απολαμβανουν σημερα, μεχρι προτινος ομως δεν ασχολουνταν μαζι τους και πολλοι.

Δεν ειμαι σιγουρος επισης οτι κατανοω ακριβως σε ποιους (μουσικα ενασχολούμενους) αναφερεσαι ως αριστεροεναλλακτικους.
Ελπιζω παντως να μη θεωρεις οτι η αναφορα μας σε πραγματα σπανια, που μας αρεσαν και μας αρεσουν, εξυπηρετει τη δραση εκεινων που εκουσια ή ακουσια τα μαγαριζουν.

Stathis said...

Καλησπέρα,

μπορεις σε παρακαλώ να ξανα-αναρτήσεις το link η να μου στείλεις e-mail στο metallsta@yahoo.gr?

Ευχαριστώ πολύ
Στάθης