Jan 25, 2010

Η Συνεισφορά Των Εσκιμώων Στο 'Εκκεντρο Ροκενρολ

Η ιστορία των ESKIMO αρχίζει επισήμως το 1986 οταν οι DAVE COOPER, ERIC BONERZ, JOHN SHIURBA θέτουν σε εφαρμογή τα πλάνα τους για τη δημιουργία ενος νέου μουσικού σχήματος. Αρχικά παίζουν στo δρόμο, αλλάζουν διαρκώς όνομα, ενω σύντομα στο σχήμα προσχωρούν και οι φίλοι τους, MARK LANDSMAN και GREG WALKER (τον τελευταίο θα αναπληρώσει αργότερα ο TOM YODER).
Κουιντέτο πια εξηλεκτρίζουν το στυλ τους, συνεχίζουν τα street-lives, παίζουν σε κλαμπς, ηχογραφούν διαφορα demos, cassettes κλπ. Το "JACK", πρώτο τους αλμπουμ, ολοκληρώνεται το 1989. Κυκλοφορεί τον επόμενο χρόνο αποφέροντας τους ελάχιστη φήμη. Aκολουθεί το δεύτερο, πιο διευρυμένο και τολμηρό "ΤΗΕ FURTHER ADVENTURE OF DER SHRIMPKIN". Καθυστερεί κι αυτο να βρει εκδότη και τελικά βλέπει το φως της δημοσιότητας το 1995, όταν πλέον η μπάντα έχει περίπου διαλυθεί. Η κυκλοφορία του καθώς και τα ευμενή σχόλια που το συνοδεύουν, γίνονται η αφορμή για την επανενεργοποίηση των ESKIMO, οι οποίοι μάλιστα το 1997, με διαφοροποιημένη πια σύνθεση, γράφουν το σάουντρακ της ταινίας "Some Prefer Cake".
Αν και απο το 1998 και μετά η δραστηριοποίηση τους ειναι πλέον πολύ χαλαρή, οι ESKIMO προσβλέπουν στην κυκλοφορία ενος νέου άλμπουμ βασισμένου στο μετα-Der Shrimpkin υλικό. Τα σχέδια τους θα μείνουν όμως ανολοκλήρωτα, ενώ η βραχύχρονη επανασύνδεση τους, το 2001, θα προσθέσει μερικές ακόμα συνθέσεις στο ακυκλοφόρητο αυτό υλικό.

JACK (1990)

THE FURTHER ADVENTURES OF DER SHRIMPKIN (1995)

Η μουσική των ESKIMO προωθεί την δυναμική συνύπαρξη πολλών ετερόκλητων και συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων μεταξύ τους στοιχείων τα οποία και αναμιγνύει στη βάση μιας εξωφρενικής, καρτουνίστικης "λογικής". Η χιουμοριστική ανατρεπτικότητα των άλμπουμς τους είναι η κυρίαρχη διάσταση μιας αναπάντεχης φόρμας γεμάτης αλλόκοτες όψεις, υποχθόνιες υποβολές, μικροκλοπές και κακοτεχνίες που όμως υποθάλπουν ευπρόσδεκτες μνήμες απο την ριζοσπαστική φύση του έκκεντρου ροκενρολ... Από μια άποψη ό,τι συνωθεί την κουλ-τζαζ, το φανκ, τα αγνώριστα μπλουζ, το αβαν-ροκ, το χαρντκόρ, τα μαρς του τσίρκου, το ρετρό, το σουρρεαλισμό, την κωμική και freak υποκουλτούρα... στους ασύμμετρους χώρους αυτού του τροφοδοτούμενου απο ισχυρούς προγόνους (Ζάππα, Μπήφχαρτ, Ρέζιντεντς) μικρόκοσμου, δεν αποσκοπεί ίσως παρά στη διασκέδαση, την εκτόνωση, την ικανοποίηση της υπονόμευσης. Δεν παύει όμως παράλληλα να αποτελεί και μια εντελώς άμεση, "πάνω-σε-καυτό-υλικό" παραστατική περιγραφή της σύγχρονης αντιφατικότητας που περιζώνει πομπούς και αποδέκτες σε επίπεδο προσωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό...
...Προσέξτε τις ρομαντικές αιχμές που εν μέσω παρανοϊκών συνευρέσεων αφήνουν εδώ και κει οι ESKIMO. Αχνοδείχνουν προς τα πιο πισω στενά, προς μια αναχαιτισμένη απ' την ίδια της την παλαβωμάρα θλιμμένη ευαισθησία. Καθορίζουν ίσως αυτό που σ'αφήνει εδώ ανικανοποίητο...

01 Mothra In The Pupa Stage
02 No Place
03 Clark's Monkey
04 Split the Bone
05 Hot Buttered Edgar
06 Bones Of The Saints
07 Young Mr. Plum
08 The You're So Slender
09 Smeknicolor
10 Pumpkins
11 Kill The Great Raven
12 Blue Pepper
13 Plain View
14 Call Me Doc

1-5 : "JACK" (Long Pig Records, 1990)
6-12 : "DER SHRIMPKIN" (Prawn Song/Mammoth, 1995)
13 : "SOME PREFER CAKE" (Vaccination Records, 1998)
14 : track from ΕSKIMO site

compiled by LaFolieDuJour


ESKIMO - Pumpkins

2 comments:

Anonymous said...

please re-up this --- awesome !!

paramo said...

eskimo reuped!