Jun 23, 2008

TOM ZE & GILBERTO ASSIS Santagustin (BRA, 2002)


Μια κατακόκκινη "φλογισμένη" καρδιά ... και ένας ερμαφρόδιτος προκλητικός τίτλος που από κοινού συμπλέκουν θρησκευτική φιλοσοφία και αισθησιασμό πέφτουν πάνω σου απ`το εξώφυλλο κιόλας του Santagustin. Και δεν ειναι παρά η αρχή...αφού με το άνοιγμα της αυλαίας, σε υποδέχονται ηλεκτρονικά ringtones που προσπαθούν να παίξουν "κανονική" μουσική. Όσο για τη συνέχεια...είναι υπεράνω περιγραφής. Αυτή είναι όμως η προσφιλής τακτική του TOM ZE. Να γράφει μουσική που εκπλήσσει, προκαλεί, πρωτοπορεί, θυμάται, παρατηρεί, σκέφτεται, ανισορροπεί...Μουσική που επαγρυπνά πάνω απο την υφή της πραγματικότητας την οποία απο απρόβλεπτες γωνίες ενδοσκοπεί. Προσέγγιση μεταμοντέρνα, κιτς, πνευματικά υπέρλεπτη αλλά και πρωτογονική - αποζητά σωματική συμμετοχή, λατρεύει τις ζυμώσεις, τη νόθευση του χαρακτήρα των πραγμάτων, υπερασπίζεται όμως όσο καμιά άλλη αβαντγκαρντίστικη νοοτροπία την εκφραστική διαφάνεια, την συγκινησιακή αμεσότητα και του πλέον τολμηρού εκκεντρισμού.



To Santagustin αποτελούν θέματα που ο Tom Ze συνέθεσε μαζι με τον Gilberto Assis και που όπως ο ίδιος εξηγεί, έλκουν έμπνευση και αμφισημία απο έναν διπλό άξονα. Προορισμένα να εκκινήσουν τις χορογραφίες του Rodrigo Pederneiras διανοίγονται στο χώρο (τον κάνουν να εκπηγάσει),- αλλά και στο χρόνο αφού βασίζονται σε διάφορες αρχικές συνθέσεις της λεγόμενης βραζιλιάνικης οργανικής μουσικής οι οποίες έχουν διαποτίσει τους συνθέτες του έργου με επινοητική φαντασία και μέθη ρομαντική.
Tελικά είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον προς τα έργα και τα πράγματα, που σου επιτρέπει να τα μεταλλάσεις, να τα παρωδείς, να τα διευρύνεις- ακόμα και να τα ειρωνεύεσαι...Αυτό το κλειδί της καλλιτεχνικής ανατροπής σου παραδίδει η φανταχτερή καρδια του Santagustin. Εδώ και σαράντα εξάλλου χρόνια ο δημιουργός της δεν παύει να στοχεύει σε μια πρωτοπορία εύληπτη, ουσιαστική, όπως και ως Βραζιλιάνος να καταδεικνύει τον καρναβαλικό, γκροτέτσκο, υβριδικό χαρακτήρα του πολιτισμού.



 Santagustin 192Kb/s (55mb)

No comments: